előítélet

Az SNI-s és fogyatékossággal élő diákokat érintő bullyingról

A speciális nevelési igényű illetve a fogyatékossággal élő gyerekeket fokozottan fenyegeti a többség mássághoz való viszonyának olyan formái, mint a diszkrimináció és a bullying. Felmérések szerint nagy részüket zaklatják vagy bántalmazzák az iskolákban.

Megbélyegző szavak - itt kezdődik az erőszak

Tanuljuk meg és tanítsuk a kirekesztő szavak elleni felszólalást!

Ha valaki fröcsögve gyalázkodik, szólaljunk fel. Ha valaki lazán bedob egy rasszista viccet, mintha mi sem lenne természetesebb, szólaljunk fel. Ha az iskola vezetősége azt hirdeti, hogy az intézmény gyalázkodás-mentes és befogadó övezet, de mégsem szónak semmit, ha valaki “kurvának” vagy “buzinak” nevez valakit a folyosón, az üzenet elveszett. Márpedig a megbélyegző szavak mindennapi kommunikációnkba való beépülése káros a közösségre és az egyénre is. Tegyünk azért, hogy a közösség ne hagyja szó nélkül a kirekesztést. 

Közösségi média, álhírek, előítéletek - mi az összefüggés?

Nemcsak a cyberbullying vonatkozásában van jelentősége annak, hogy a közösségi média a gyerekek életének fontos és kitörölhetetlen része lett. Nemcsak a zaklatás veszélyét érdemes komolyan venni, hanem a közösségi médiában keringő tartalmak valóság-torzító és előítéleteket elmélyítő mivoltát is - legyen szó bulvárról vagy közéletről. A Facebooknak és és az ott keringő médiatartalmaknak ugyanis olyan hatásai lehetnek, amik meggátolhatják, hogy észrevegyük és tudatosítsuk a közkézen forgó előítéleteket - s ez a gyerekeket méginkább veszélyezteti, hiszen általában kiszolgáltatottabbak a manipulációnak.

Sok még a feladat - Gyorsjelentés készült az emberi jogi nevelés helyzetéről

Az Amnesty International emberi jogi képzése

Az Amnesty International Magyarország amellett, hogy bekapcsolódik a nemzetközi kampányokba és a hazai ügyekkel foglalkozik, emberi jogi oktatást is végez általános és középiskolások körében.

Gyakorlatok V. - Zaklatás szavakkal, tettekkel

A zaklatás illetve az erőszak különböző formáival kapcsolatban négy gyakorlatot válogattunk ki, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy elgondolkoztassák a gyerekeket, sőt, a felnőtteket is az okokról, a megoldási lehetőségekről, és saját szerepükről.

Feliratkozás RSS - előítélet csatornájára