Beszéljünk az előbújásról! | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Beszéljünk az előbújásról!

Október 11. az előbújás napja. Aznap azoknak a bátorságát ünnepeljük, akik félelmeikkel megbirkózva felvállalják környezetük előtt identitásukat, és azokat bátorítjuk, biztatjuk, akik még nem érzik késznek magukat erre a lépésre, ám vágynak rá, tervezgetik, tépelődnek rajta. De üdvözöljük azokat a szülőket is, akik - bármekkora sokként érte őket a hír - értékelik és mindenben támogatják coming outoló gyereküket, a tanárokat, akik kiállnak LMBTQI diákjaiklért, s a barátokat, haverokat, ismerősöket, munkatársakat, akik mellett fel tudja vállalni magát egy régóta vívódó fiatal. Ezen kívül a jogegyenlőség fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és arra a célra, hogy az előbújás ne jelentsen senki számára veszélyt vagy hátrányt.

Október 11-re készülve összegyűjtöttünk pár linket, ami mind az előbújásra készülőknek, mind azoknak informatív és hasznos lehet, akinek a közelében, társaságában, családjában, osztályában van - vagy feltehetően van - LMBTQI identitású ember.

Érintetteknek az előbújásról: 

Itt elérhető az Ez vagyok én című kiadvány is, ami az egyik legrészletesebb magyar nyelvű útmutató az előbújással kapcsolatban. Ajánljuk mindenkinek, aki előbújásra készül, de annak is, aki még bizonytalan. A kiadvány fontos kérdéseket jár körül, mint az, hogy hogyan lehetünk biztosak abban, hogy milyen a szexuális irányultságunk vagy a nemi identitásunk, hogy mikor, hol és hogyan érdemes előbújni barátok és családtagok előtt, vagy hogy milyen reakciókra, kérdésekre, esetleg tévhitekre érdemes felkészülni. A leggyakoribb kérdések és válaszok itt is külön ki vannak emelve.

Ha beszélnél valakivel:

  • Előfordulhat olyan, hogy valaki nem tudja senkivel megbeszélni legféltettebb titkait, és nem tudja feltenni senkinek a kérdéseit. Számukra a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálata nyújthat támogatást: tapasztalt és képzett önkénteseket anonim módon  telefonon, emailben, chat-en és Skype-on lehet keresni mindenféle LMBTQI témájú kérdéssel, problémával. (A telefonszám +36 1 329 33 80, és  18-tól 23 óráig hívható, a chat szolgáltatás elérhetősége http://chat.hatter.hu/, ám az elgyelőre csak hétfőn és szerdán működik.) Akinek személyes beszélgetésekre, támogatásra van szüksége, jelentkezhet ingyenes beszélgetéssorozatra mentálhigiénés és LMBTQI specifikus tapasztalattal rendelkező segítőkkel a Háttér Személyes Segítő Szolgálatához is.

Érdeklődőknek, érintetteknek, családtagoknak, barátoknak, tanároknak:

  • A Még mindig tabu? egy praktikus, illusztrált füzet, ami tíz olyan, rajzban megjelenített szituációt  dolgoz fel pedagógiai, pszichológiai szempontból, emberi jogi keretben, ami számos tabutémával szembesíthet, miközben a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok helyzetére irányítja a figyelmet.
  • A Melegség és Megismerés oktatási anyaga szélesebb kör számára készült. Van szó benne például a homoszexualitás társadalom- és kultúrtörténetéről is, az LMBTQI emberek magyarországi helyzetéről, a téma jogi és oktatási vonatkozásairól is.
  • Hogyan segítsek, ha valaki előbújik nekem? címmel a Pride oldalán olvashatunk arról, mit tehetünk szeretteinkért, barátainkért, ismerőseinkért, akik fel szeretnék vállalni identitásukat magukat előttünk.

Kifejezetten szülőknek:

 

Jó olvasgatást, tartalmas és őszinte beszélgetéseket, sikeres előbújást kívánunk mindenkinek - nemcsak október 11-re!