Kisfilmek, videók, klipek (nemcsak) karantén idejére | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Kisfilmek, videók, klipek (nemcsak) karantén idejére

Olyan rövid videókat ajánlunk, amelyeket érdemes megnézni egy-egy óra keretei közt vagy akár családi körben, és beszélgetni róluk. 

Egy részük témája az iskolai zaklatás, bántalmazás, előítéletesség megelőzése vagy kezelése, de ajánlunk olyan kisfilmet is, mely első látásra lazábban kapcsolódik témánkhoz (pl. a gyűlölet-bűncselekményeklről). Egyes itt felsorolt filmek középpontjában pedig egy-egy szervezet tevékenysége vagy egy-egy kisebbség van (például roma vagy LMBTQI emberek).

1. Te mit csinálnál? Kisfilm az iskolai zaklatásról / A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport 2019-es kisfilmje – felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

A Szeleczki Rozália és Deák Kristóf által készített, az iskolai verbális zaklatás témáját feldolgozó kisfimet kifejezetten az 1. Iskolai Sokszínűség Hetére forgattuk, hogy kiindulópont lehessen az előítéletes alapú iskolai zaklatásról való beszélgetéshez. A film olyan atrocitásokat bemutató jelenettel indul, amihez hasonlóval sajnos minden iskolában találkozhatunk, akár általános, akár középiskoláról, akár állami, akár egyházi, akár vidéki, akár fővárosi, akár falusi iskoláról van szó. A jelenethez háromféle befejezést mellékelünk: ezek viszont nem egyformán valószínűek, és sokféle körülmény együttállásától függ, megvalósulhatnak-e. 

A kisfilm órai feldolgozásához részletes javaslatokat mellékeltünk, amelyek elérhetőek a SOM honlapjáról letölthető, 2019-es tanári kézikönyvünkben.

 

2. Aki ver, az nem haver kisfilmek / Cartoon Network alsó tagozatos általános iskolásoknak

A Youtube-on elérhető kisfilmsorozatot – mely az iskolai zaklatást három fontos szemszögből mutatja be – a Cartoon Network csatorna készítette, az UNICEF és Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai támogatásával:

A filmek célja, hogy a gyerekek ismerjék fel, ha zaklatás alanyai lesznek, ne féljenek külső segítséget kérni, álljanak ki magukért, bántalmazott, bajba jutott társaik mellett, illetve legyenek egymással elfogadóak és kedvesek.

 

3. Ne nézd tétlenül, hogy másokat bántanak! / A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kisfilmje – felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

Az animációs film azért készült, hogy segítsenek a kamaszoknak felismeri a bullying jeleit, és arra buzdítsák őket, hogy kiálljanak magukért vagy másokért. 

 

4. Mindannyiunkat érint / Az Amnesty International infovideója a gyűlölet-bűncselekményekről – középiskolásoknak

Az animációs kisfilm alapot adhat a gyűlölet-bűncselekményekről szóló beszélgetéshez, arról, hogy miként lesz az előítéletekből erőszak. A témát amit a társadalmi kérdésekben jártasabb, emberi jogi témákra nyitott középiskolásokkal érdemes feldolgozni. További információkat a téma tárgyalásához a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport honlapjáról lehet szerezni: http://www.gyuloletellen.hu/

 

5. És te megosztanád? / A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány filmje - felső tagozatosoknak, középiskolásoknak

Az ötletes animációs film témája az online zaklatás megelőzése, megoldása. Legfőképpen arra irányítja rá a figyelmet, hogy mindannyiunknak óriási felelőssége van abban, hogy kialakul-e bántalmazás az online környezetünkben.

 

6. Még mindig tabu? LMBT személyek az iskolában / A Melegség és Megismerés kisfilmjei – középiskolásoknak

A szervezet honlapjáról is elérhető három film – a Kézenfogva, a Graffiti és a Tesiórán –  iskolai helyzeteket mutat be, és kiváló alkalmat teremt arra, hogy a nézők az LMBTQI emberek iskolai tapasztalatairól és a helyzetek lehetséges okairól, megoldásairól beszélgessenek. A filmek feldolgozásához, és azoktól független beszélgetésekhez is ajánljuk a Még mindig tabu? című, szépen illusztrált és életszerű helyzeteket, könnyen érthető magyarázatokat tartalmazó kiadványt. 

 

7. Szálljatok le rólam! Jogod van a biztonságos iskolai környezethez / A Háttér Társaság kisfilmje - középiskolásoknak

A film arról szól, mit lehet tenni akkor, amikor szexuális irányultság vagy nemi identitás miatti kirekesztés, zaklatás éri az embert az iskolában.

 

8. Uccu neki! / Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány filmje - középiskolásoknak

A kisfilm az Uccu Alapítvány munkáját mutatja be, azon belül is az iskolai, beszélgetésen, személyes történeteken, interaktivitáson alapuló foglalkozásaira fókuszál. Az alapítvány egyik fő célja, hogy párbeszédre adjon alkalmat roma és nem roma fiatalok között, és ezáltal csökkentse az előítéleteket.

 

9. A tudás 6alom! videoklip - középiskolásoknak

A Roma Oktatási Alap támogatásával készült videóban Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob slammer dolgozott együtt tehetséges roma tinédzserekkel, akik a tanulás fontosságára hívják fel a figyelmet. A videó alkalmat teremthet arra is, hogy a hátrányos helyzetű roma diákok nehézségeiről és az őket ért diszkriminációról beszélgessünk. 

 

10. Hogyan építsünk hidakat / Haver és Uccu Alapítvány - középiskolásoknak, felső tagozatosoknak

A Haver Zsidó Informális Oktatási Alapítvány és az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány közös kisfilmje, amiben a lehető legtömörebben próbálják összefoglalni, mi is közös céljuk, és mivel is foglalkoznak munkájuk során, amikor a zsidóságot és a roma embereket próbálják bemutatni foglalkozásaikon.

 

11. Sorsfordító / Kisfilmek az autizmusról - felső tagozatosoknak, középiskolásoknak

A Sorsfordító egy anyuka és autista kisfia közös projektje, aminek az a célja, hogy az emberek - de legfőképpen a gyerekek - jobban megismerjék és elfogadják az autizmussal élő embereket.

A filmeket és azok kontextusát a Sorsfordító honlapján és Youtube csatornáján lehet megismerni. 

 

12. Egy magyar család: Andris, Ádám és Marci / Háttér Társaság - középiskolásoknak

Az azonosnemű párok gyerekvállalása nem csak elméleti kérdés. Ma Magyarországon több száz szivárványcsalád él, akik közül ez a film Andris, Ádám és Marci történetét mutatja be. A film kapcsán például arról is érdemes elbeszélgetni, hogy nem csak a szülőkön, hanem a társadalom minden tagján múlik, mennyire lesz könnyű az Andrishoz hasonló gyerekek élete

 

13. LMBTQI a gyerekem / Háttér Társaság - középiskolásoknak, szülőknek, családoknak

Akinek előbújik az LMBTQI gyermeke sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Hat magyar szülő vállalkozott arra, hogy kisfilmben mondják el, ők hogyan élték meg ezt a folyamatot.

 

Iskolai Sokszínűség Hete