Könyvajánló tizenéveseknek a HUBBY-tól | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Könyvajánló tizenéveseknek a HUBBY-tól

Szeretsz olvasni? A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum ajánlásával most négy könyvet mutatunk be neked. Az a közös bennük, hogy nektek, fiataloknak íródtak, fiatalokról, olyan élethelyzetekről, amiket akár ti is megélhettek, és témáik kapcsolódnak a sokszínűséghez vagy az iskolai kirekesztéshez.

Az ajánló eredetileg a Szólalj fel! című kiadványunkban jelent meg, amelyben többek között az iskolai zaklatással és előítéletességgel kapcsolatban olvashattok hasznos információkat, példákat és javaslatokat. A kiadvány letölthető pdf formátumban ezen a linken.

11+

Wéber Anikó – Az osztály vesztese

Pozsonyi Pagony Kiadó, 2016. (2490 Ft.)

(A 2016-os Év Ifjúsági Könyv Írója Díj shortlistjén szerepelt.)

A történet középpontjában két ötödikes diák konfliktusa áll. Hogy kik is ők valójában, csak a kötet végén tudhatod meg! Minden fejezetben más-más szereplő nézőpontjából hallgathatod meg, hogyan kerülhetett Az osztály vesztese felirat a csoport Facebook oldalára, de ami ennél talán még izgalmasabb, hogy milyen is egy ötödikes élete.  A személyes történeteken keresztül megjelennek azok az iskolai kapcsolatok és helyzetek, amelyekben így vagy úgy valamennyien részesülhettetek már. Ahogy a valóságban, úgy itt is minden szereplőnek vannak olyan féltett titkai, amelyeket még a legjobb barátaiknak sem mernek elmondani. Magas elvárások, kiközösítés, családi zűrök, versengés a népszerűségért, ismerős témák, igaz? Az osztály vesztesének hőseivel sincs ez másként, olvasás közben könnyen azon kaphatod magad, hogy elgondolkozol, vajon mit tettem volna a helyében? Ez velem is megtörténhet? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne legyek elszenvedője a szívatásoknak, és én se szívassak másokat?

 

14+ 

Jelen! – Kortárs ifjúsági novellák

Móra Kiadó, 2016. (2499 Ft.)

(A 2016-os Év Ifjúsági Könyv Írója Díj nyertese) 

A kötet tizenhét novellája egy 2015-ben megszervezett ifjúsági novellaíró pályázat eredményeképpen jött létre. Tehetséges fiatal szerzők tollából olvashatsz olyan történeteket, amelyek nem sárkányok vagy a vámpírok világába kalauzolnak, hanem a minket körülvevő világra nyitnak ablakot. A novellák szereplői kamaszok és fiatalok, személyes történeteiken keresztül beleláthatsz legféltettebb gondolataikba.  Testképzavar, megváltozott élethelyzet, közösségi oldalak nyújtotta alternatív valóság, családi problémák, rasszizmus, alkoholizmus, drogok, bulik, drámák, mély érzelmek, súlyos döntések és meghatározó életesemények. Mindenkinek más van a puttonyában, ettől színesek a hétköznapok. A novellák humorral és olykor kegyetlen őszinteséggel világítanak rá az elsőre mindennaposnak tűnő történésekre. Azonban az ábrázolt helyzetek nem feltétlenül tipikusak, mégis könnyű velük azonosulni, hiszen saját jelenünk köszön vissza olvasás közben. 

 

14+

Mészöly Ágnes – Szabadlábon

Tilos Az Á Könyvek, 2016. (2990 Ft.)

(A 2016-os Év Ifjúsági Könyv Írója Díj shortlistjén szerepel) 

Győri Dani látszólag átlagos gimnazista, olyan hétköznapi problémákkal, mint szerelem, barátság, beilleszkedés, zenekari próbák szervezése. Ám Dani élete korán sem egyszerű, mivel kerekesszék vagy egyéb segítség nélkül nem tud közlekedni. Emellett még ott van a suli, édesanyja állandó aggodalma és elvárásai Danival szemben. Dani édesapját elveszettnek hiszi, ezért amikor rájön, hogy édesanyja évekig hazudott róla, egy rosszul sikerült iskolai program után, tehetetlenségében és dühében elhatározza, hogy a saját kezébe veszi az irányítást, és lelép egyedül. Ekkor veszi kezdetét az igazi roadmovie, Dani kalandok és kihívások elé állítja saját magát annak érdekében, hogy találkozhasson az apukájával, jobban megismerhesse magát és a világot. Hajmeresztő helyzetekbe kerül, amelyek során különféle származású és életvitelű, izgalmas figurával ismerkedik meg. Gurulj keresztül Danival Európán, olvasd el Mészöly Ágnes humorral és kellő mennyiségű iróniával tűzdelt történetét!

 

18+ 

Róbert Katalin – Szívből, színből, igazán

Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2014. (2999 Ft.)

Alex és Lilla testvérek. Az idő múlásával közös gyerekkori barátjukkal, Patrikkal is átalakul kapcsolatuk.  Ugyanis a testvérpár mindkét tagja beleszeret Patrikba, aki egy nagy családi tragédia után visszahúzódóvá válik az iskolában. Csak közeli barátja, Alex érez elég bátorságot ahhoz, hogy mélyebbre ásson a gyászoló fiú lelkében. Patriknak is meg kell küzdenie érzéseivel, a változásokkal. Alex is fél szembenézni saját melegségével, emiatt tehetetlennek érzi magát. Miközben próbálja megtalálni az útját, helyt kell állnia azokban a játszmákban is, amelyeket Patrik diktál. A két testvér eközben Patrik szerelméért verseng. A történet azonban túlmutat a különleges szerelmi háromszög ábrázolásán. Olyan kérdéseket feszeget, mit önmagunk elfogadása, veszteség és halál feldolgozása, vagy a komplikált családi viszonyok rendezése. A jól kidolgozott karaktereknek köszönhetően könnyen megkedvelheted a kötet három főhősét, annak ellenére, hogy nem hibátlanok, sőt, számos megkérdőjelezhető döntést hoznak. Vajon a helyükben a boldogságért cserébe fel mernéd vállalni önmagad a család, a barátok és az egész iskola előtt?

Az ajánlót Sándor Enikő, a HUBBY elnökségi tagja állította össze.

 

Iskolai Sokszínűség Hete