Nem lehet elég korán kezdeni - ovis program a kirekesztés és a bántalmazás ellen | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Nem lehet elég korán kezdeni - ovis program a kirekesztés és a bántalmazás ellen

“Fogadjuk be és védjük meg Szepit, az űrlényt!”

Minél hamarabb megalapozzuk az elfogadó, védelmező és erőszak-ellenes attitűdöt a gyerekeknél, annál biztosabb, hogy később is képesek lesznek egy jól működő, sokszínű és összetartó közösség tagjaivá válni. A NyugiOvi program Dr. Jármi Éva, az ELTE-PPK adjunktusának szakmai vezetésével, egy TÁMOP pályázat keretében került kidolgozásra, azzal a céllal, hogy a bullying felismeréséhez és megelőzéséhez adjon segítséget, valamint kellő ismeretet és támogatást nyújtson a megfelelő társas környezet kialakításához. Mindezt játékkal, mesével, szakmailag megalapozott gyakorlati és elméleti útmutatók alapján.

A program foglalkozásainak főszereplője Szepi, aki egy kedves űrbéli lény, és akinek plüssfiguráján keresztül mutatják be a gyerekeknek az óvodai bántalmazás eseteit. A gyerekek 5 hét alatt, minden hétfőn jelképesen levelet kapnak Szepitől, melyet az óvónéni felolvas nekik, s melyben Szepi elmeséli az őt ért bántalmazást, mellyel kapcsolatban segítséget kér az óvodásoktól, vagy kisiskolásoktól. Ebben a formában tehát a gyerekek nem egy konkrét, társukkal megtörtént esetet dolgoznak fel, hanem fiktív események megbeszélésével készülnek fel a későbbi bántalmazások megelőzésére. Az űrlénnyel kapcsolatban van lehetőségük arról is beszélgetni, hogy attól még, hogy valaki másmilyen, máshonnan származik, a csoport tagja lehet, és ugyanúgy megilleti az elfogadás, ahogy a többieket. A gyerekek minden héten egy-egy csoportszabályt tanulnak és beszélnek meg. Ezeket a hét napjain számos formában fel is dolgozzák: drámajátékokkal, rajzolással, kézműves tevékenységgel, ének-zenével, tánccal, nyelvi játékokkal.

A következő egyszerű szabályokról van szó:

  • „Mindenkit befogadunk!”

  • „Elmondjuk, amit érzünk!”

  • „Nem bántjuk egymást!”

  • „Megvédjük azt, akit bántanak!”

  • „Szólunk, ha valakit bántanak!”

A NyugiOvi program Zuglóban a kerület szakemberei számára a ZKNP (Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft.) szervezésével valósulhat meg, s a ZKNP honlapján, illetve Adler Katalinnál, a program koordinátoránál lehet tájékozódni róla.

Itt elérhető a programhoz tartozó módszertani kézikönyv, amely minden óvodapedagógus hasznára válhat, aki többet szeretne tudni a bullyingról, és hatékonyan szeretne fellépni ellene.

Letölthető egy olyan terápiás jellegű módszertani ajánlás is, amely azokra a gyermekekre vonatkozik, akik veszélyeztetettek bántalmazás elkövetésében, vagy áldozattá válásban.