Önállóan lakni, közösségben élni - mozgássérültként | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Önállóan lakni, közösségben élni - mozgássérültként

A legtöbb iskola nem akadálymentes, illetve nincs felkészülve arra, hogy fogyatékkal élők is együtt tanuljanak az épekkel - ez nemcsak azt eredményezi, hogy fogyatékkal élők “fizikailag” nem jelennek meg az iskolások mindennapjaiban, hanem azt is, hogy sok fiatal úgy nő fel, hogy fogalma sincs, hogyan élnek azok, akik például kerekesszékkel közlekednek, miben teljesen ugyanolyanok, mint ők, és miben mások, mik a problémáik, milyen ügyek, szempontok foglalkoztatják őket - kivétel persze, ha valakinek a családjában van érintett. Előbb-utóbb azért mindenki szembesül azzal, hogy együtt élünk ebben az országban, hasonló gondolatokkal és törekvésekkel, de sokféle különböző lehetőséggel, s megannyi helyzet adódik, amiben ki tudjuk egymást egészíteni, vagy akár egymásra vagyunk utalva.

Az Önállóan lakni - közösségben élni csoportot egy részvételi akciókutatás hozta össze - egy olyan kutatás, amiben az érintett, mozgáskorlátozott résztvevők kutatóként tárták fel a mozgáskorlátozottak közlekedési, lakhatási, helyzetét, szükségleteit, problémáit -, amely olyan jól sikerült, hogy 2017 októberében érdekvédelmi csoporttá alakultak, s azóta ilyen formában munkálkodnak azért, hogy minden mozgássérült ember szabadon eldönthesse, hol és hogyan szeretne élni. Azért (is) különlegesek, mert úgy küzdenek azért, hogy javuljanak a mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelének feltételei, hogy közben szélesebb rétegeket szeretnének megszólítani, és változatos módokon igyekeznek bemutatni magukat, és ügyeiket. Nemcsak a tömegközlekedés és lakhatás problémájával foglalkoznak, de pl. összegyűjtötték a fogyatékkal élők szavazásával kapcsolatos tényeket, tudnivalókat is. Mindenkinek érdemes követni blogjukat, ahol beszámolnak eredményeikről, figyelemfelhívó akcióikról, törekvéseikről, beszélni ezekről, s tevékenységük akár állampolgári ismeretek órán is izgalmas példa lehet.

A csoport jelenlegi koordinátora, Molnár Zóra felhívta rá a figyelmet, hogy az iskolások csakis úgy tudnak nyitottá és érzékennyé válni a fogyatékkal élő emberek helyzetére, ha a puszta tájékozódáson túl személyesen is találkoznak velük, közös programokon, beszélgetéseken vesznek részt velük. A csoport jelenleg iskolai érzékenyítéssel nem foglalkozik, de lehet velük találkozni - többek között önkéntesként. Bővülésükkel párhuzamosan ugyanis önkéntes segítőkre is szükségük van ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni a heti találkozóikon, illetve gördülékenyen tudják megvalósítani a nyilvános eseményeiket és akcióikat. Elsősorban a következő feladatokban számítanak a leendő önkénteseik segítségére: jegyzet készítése a heti találkozókon, segítségnyújtás az érintett csoporttagoknak (pl.: kabát le-és felsegítése). Mindenkit szeretettel várnak, akik szeretnének velük együtt tenni azért, hogy minden mozgássérült ember önállóan élhessen a közösségben.

Forrás és további információk:

http://onalloanlakni.blog.hu/

https://www.facebook.com/OnalloanLakniKozossegbenElni/