Online is sokszínű volt a 3. Sokszínűség Hete | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Online is sokszínű volt a 3. Sokszínűség Hete

Április 12-től 16-ig zajlott az Iskolai Sokszínűség Hete, s ezúttal tudtuk, az online világ adta lehetőségeket kell kiaknáznunk. Régebb óta terveztük, hogy e-learning anyagok fejlesztésébe fogunk, ráadásul már a tanév elején sejthető volt, hogy a 2021-es Iskolai Sokszínűség Hete az online oktatás idejére fog esni. Így a korábbi évekkel ellentétben nyomtatott segédanyagok helyett e-learning anyagok szerkesztésére fókuszáltunk. Ezeket első körben csak az Iskolai Sokszínűség Hete jelentkezőivel osztottuk meg, ám nemsokára mindenki számára elérhetővé tesszük.

A múlt heti programra összesen 183-an jelentkeztek, olyan pedagógusok, vagy más, gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek, akiket érdekel a lehetőség, hogy a diákjaikkal a sokszínűség, az előítéletesség és a zaklatás témáival foglalkozzanak. A jelentkezők zöme általános vagy középiskolai dolgozó, de voltak olyanok is, akik családsegítő vagy gyermekjóléti intézményből, tanodából, oktatással foglalkozó civil szervezettől jelentkeztek, sőt, egyetemi és főiskolai hallgatók, oktatók is érdeklődtek. 

Bár a jelentkezőkkel megosztottuk e-learning anyagainkat és online alkalmazható ötleteinket, kifejezetten arra bátorítottunk mindenkit, hogy találjanak ki saját játékokat, gyakorlatokat, és ha úgy gondolják, szívesen beszámolnának ezekről, osszák meg velünk is.

  • Így tett egy budapesti középiskola angoltanára is, aki az egyik, középiskolásoknak készült anyagunkhoz készített angol nyelvű segédletet, és nyilvánossá tette Sutori-n, hogy bárki kedvére használhassa, saját csoportjai igényeire szabja. Beszámolt arról is, hogy az óra, igen sikeres volt: diákjaival izgalmas és komoly beszélgetések alakultak ki az iskolai kirekesztésről, s a probléma súlyosságának tudatosítása mellett azzal érzéssel fejezték be, hogy látnak reményt egy boldogabb és elfogadóbb iskolai közösség kialakítására.
  • Egy másik iskolában a diákönkormányzat volt a program felelőse: a kapcsolódó témákat átbeszélték, feldolgozták, és az Instagram oldalukon hívták fel a figyelmet a Sokszínűség Hetére, és azon belül minden nap egy-egy témára (pl. kirekesztés, önismeret, sztereotípiák). A like-ok számából sokak figyelmét felkeltette a kezdeményezés. 

A résztvevőktől továbbra is várjuk a beszámolókat és saját programjavaslataikat az info@sokszinusegoktatas.hu-n, vagy a külön nekik kiküldött anonim kérdőívben. Célunk az, hogy akiknek nem is volt lehetőségük online programokat megvalósítani diákokkal, a későbbi munkájuk során is be tudják építeni a felmerülő javaslatokat, ötéleteket eszköztárukba.

Iskolai Sokszínűség Hete