Online tananyagok és játékok (nemcsak) karantén idejére | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Online tananyagok és játékok (nemcsak) karantén idejére

Most olyan online eszközöket (játékokat, alkalmazásokat, tananyagokat) gyűjtöttünk, amelyek segítségével akár önállóan is lehet tanulni vagy gyakorolni egy-egy emberi jogi, vagy bullyinghoz kötődő témában. E témák mélyebb, árnyaltabb megbeszélést és feldolgozást igényelhetnek, de ezek az eszközök segíthetik ezt a folyamatot.

 

Kurzus vagy segédanyag

  • Az Amnesty International Magyarország kidolgozott egy kb. 15 perc alatt elvégezhető online kurzust, ami a koronavírus-járvány és az emberi jogok kapcsolatáról szól, rövid magyarázatokkal, videókkal és feladatokkal.
  • Az Emberség Erejével Emberi jogi hősök sorozata, illetve annak egyes darabjai segédanyagként alkalmazhatóak akár az emberi jogok egyetemes nyilatkozata vagy azok egyes cikkei tanításakor, akár egyes történelmi témák vagy társadalmi problémák megbeszéléséhez. A sorozat 1-1 híres személy munkásságával mutatja be az emberi jogi nyilatkozat különböző cikkeit, 1-1 letölthető, infografikákat tartalmazó pdf-en.
  • A Labrisz Egyesület Még mindig tabu? LMBT személyek az iskolában című oktatási segédanyaga azért jött létre, hogy segítséget adjon azoknak, akik iskolai környezetben találkoztak a benne lévő illusztrációkon ábrázolt szituációkkal, és nem egyértelmű számukra, vajon kinek hogyan kellene reagálnia, miről is van szó. A rajzokon mindennapi, mindenki által ismert iskolai szituációk vannak, ám olyanok, amelyek egy LMBT személy számára problémát vagy dilemmát jelenthetnek. A képek önmagukban alkalmasak beszélgetések elindítására, a hozzájuk tartozó magyarázatok pedig plusz segítséget adnak ehhez.
  • A Tudj meg többet Európáról honlapon három segédanyag található (online olvasható és letölthető/nyomtatható formában is), ami az Európai Unió történetéről, társadalmáról, kultúrájáról szól. A készítők 10 éves kortól ajánlják az anyagokat, és a honlapon felhasználási javaslattal is ellátták őket.

Játék vagy applikáció

  • A Dignity World egy emberi jogokkal kapcsolatos virtuális játszótér, ahol a különböző korosztályok számítógépes vagy mobilos játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a modern világ kihívásaival, az alapvető emberi jogokkal és a különböző társadalmakat érintő problémákkal. Egyes játékok szórakoztatóak, mások az oktatást és a nevelést helyezik középpontba. A játékokhoz minimális angoltudás szükséges lehet.
  • Az Okosdobozt sokan ismerik és alkalmazzák: ez inkább egy platform, vagy egy digitális feladatgyűjtemény, ahol sokféle tantárgyból, sokféle évfolyam számára találhatók feladatok. Ezek többnyire nem önmagukban működőképesek, hanem egy téma tárgyalásakor gyakorló-, kiegészítő, elmélyítő vagy újabb kérdések feltevésére késztető feladatként. Itt is találhatunk több olyan játékot, ami kötődik témáinkhoz. Csak párat említünk. Például: A manipuláció színterei nevű gyakorlat azért lehet érdekes, mert az előítélet vagy gyűlölet sokszor manipulációval terjed a közbeszédben, a médiában, és fontos, hogy a fiatalok felismerjék azt. A Bajban voltam, de megoldottam és a Te mit tennél? című gyakorlat az iskolai zaklatás megoldásairól gondolkodtatja el a résztvevőket. A Korunk társadalmi problémái olyan jelenségekre irányítja rá a figyelmet, mint például a szegregáció vagy a leszakadó kistelepülések problémája.

 

+1 “Kalandjáték”

Utolsó javaslatunkkal a tanulás helyett inkább az empátianövelésre és a látókörtágításra helyeződik a hangsúly. Kardos Péter és Nyári Gábor könyve, a Cigánylabirintus nem közönséges könyv, hanem a Kaland Játék Kockázat könyvek mintájára íródott “lapozgatós” könyv, amely olvasása során az olvasó a döntéseivel maga alakíthatja a történetet és a végkifejletet. Ajánlónkba azért került, mert online is elérhető, csak lapozgatás helyett kattintgatni kell a választásaink szerint. A könyv olvasása során egy 18 éves, az állam gondozásból éppen kikerült cigány fiú bőrébe bújva kell megkezdeni felnőtt életünket, túl kell élnünk Budapestet és a mai magyar rögvalóságot. Ezt az elgondolkodtató és sokszor megrázó játékot (vagy könyvet) középiskolás kortól ajánljuk.

Iskolai Sokszínűség Hete