Őszi jövőbe tekintés – 3 javaslat a tanévre a SOM-tól | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Őszi jövőbe tekintés – 3 javaslat a tanévre a SOM-tól

A tanévkezdés sosem könnyű, az érzelmek széles skáláján helyezkedik el mindaz, amit gyerekek, tanárok és szülők átélnek ilyenkor. Ám az valószínűleg közös vonás, hogy mindenkinek vannak tervei, esetleg fogadalmai az új tanévre.  A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport 3 javaslattal szeretne hozzájárulni mindehhez: olyan célkitűzéseket szedtünk össze, melyek motiválóak számunkra, és úgy gondoljuk, motiválóak lehetnek másnak is.

  1. Ismerkedjünk meg számunkra új programokkal, új módszerekkel. Erre az egyik legközelebbi alkalom a Amnesty-EJHA konferencia lesz, október 12-én. Mi azért várjuk, mert egészen biztosan rengeteg inspirációt fogunk kapni a jelen lévő pedagógusoktól, szakemberektől, szervezetektől mindenféle olyan témában, ami kapcsolódik az emberi jogi oktatáshoz, neveléshez. További információkat az EJHA a honlapján fog megosztani az eseménnyel kapcsolatban.

  2. Amennyire engedi zsúfolt órarendünk, szervezzünk egyszer-egyszer olyan programokat is, amelyeken jobban megismerhetjük azt a társadalmat, amiben élünk, esetleg saját társas viszonyainkkal foglalkozhatunk, vagy "csak" segítünk másoknak – akár olyat is, ami kimozdít a komfortzónánkból –,  és biztassuk erre kollégáinkat, diákjainkat. Lehetőségből szerencsére rengeteg van, de azért említünk pár példát. Meghívhatunk olyan szervezeteket, amelyek kisebbségekkel illetve emberi jogokkal kapcsolatos beszélgetést vagy interaktív foglalkozást tartanak, mint például a Haver, az Uccu, a Melegség és Megismerés, vagy az Amnesty International Magyarország, illetve megismerkedhetünk az Adj egy Ötöst! programjával. Részt vehetünk élő könyvtár rendezvényen, ahol olyan emberek történeteit ismerhetjük meg, akikkel a többség nem találkozik nap mint nap. Kipróbálhatunk olyan játékokat, mint a Szociopoly vagy a MONDO, vagy ellátogathatunk olyan színházi foglalkozásokra, ahol a gyerekek, kamaszok valós problémáit dolgozzák fel a résztvevők és az előadók együtt, színházi nevelési eszközökkel (pl.: Nyitott Kör, Láthatáron csoport). Biztathatjuk önkénteskedésre azokat a diákjainkat, akik szeretnének segíteni más embereknek, vagy kiállni egy fontos célért (pl. az Önállóan lakni - közösségben élni csoport most pont új önkénteseket keres). 

  3. 2020 tavaszán csatlakozzunk a 2. Iskolai Sokszínűség Hete programjához! Ezt természetesen nem hagyhattuk ki a listából. Az 1. Iskolai Sokszínűség Hete tapasztalatait és visszajelzéseit figyelembe véve szeretnénk újra meghirdetni a programot, és segédanyagokat gyártani hozzá. Hogy le ne maradjon a friss fejleményekről, érdemes feliratkozni a SOM hírlevelére ezen a linken.

Akár tudtunk tudtunk új ötleteket adni a tanévre, akár nem, minden olvasónknak sok sikert kívánunk tervei megvalósításához!