Új csatlakozónk: a Menedék Egyesület | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Új csatlakozónk: a Menedék Egyesület

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több, mint két évtizede foglalkozik a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül.

Munkájuk során menekültek és más külföldiek ezreit támogatják abban, hogy hazánkban új otthonra találjanak, vagy hazájukba visszatérjenek. Egyéni és csoportos tanácsadással, nyelvi képzéssel, közösségi programokkal segítenek az ide érkező migránsoknak, hogy megismerjék a magyar kultúrát és szokásokat, állást és lakást találjanak, és eligazodjanak a hivatali útvesztőkben. 

Az egyesület migráns-specifikus képzéseket is tart olyan szakembereknek, akik munkájuk során migránsokkal kerülnek kapcsolatba: pedagógusoknak, szociális szakembereknek, egészségügyi dolgozóknak és rendőröknek. 

A bevándorlók és a szakemberek támogatása mellett rendkívül fontos cél számukra, hogy a többségi társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá váljon a hazánkba érkező külföldiek iránt, hiszen ez a migránsok sikeres integrációjának egyik elengedhetetlen feltétele. Ennek érdekében különböző oktatási, kulturális témájú projektek, programok megvalósításával is igyekeznek hidakat építeni a befogadó társadalom és a bevándorlók között. Általános-és középiskolás osztályoknak is tartanak kritikai gondolkodást fejlesztő foglalkozásokat. Ezeken nyíltan beszélgetnek a migráció előnyeiről és hátrányairól, korosztályuknak és érdeklődésüknek megfelelően.

Az egyesület munkáját bővebben a honlapjukon és Facebook oldalukon lehet megismerni, pedagógusoknak szóló képzésükről pedig ezen a linken lehet olvasni.

 

Iskolai Sokszínűség Hete