Véget ért az első Iskolai Sokszínűség Hete | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Véget ért az első Iskolai Sokszínűség Hete

Az Iskolai Sokszínűség Hetét (2019. április 8-12.) azért hirdettük meg, hogy alkalmat teremtsünk a látványosabb kiállásra a sokszínűség mellett. Ehhez mi csupán ötleteket és kellékeket (kisfilmet, szórólapokat, plakátokatkézikönyveket, kitűzőket) adtunk, a programok megvalósítása a csatlakozó lelkes szakembereken és diákokon múlt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy lelkes szakemberekben nem volt hiány. Sokan jelentkeztek programunkra: pedagógusok, iskolai szociális munkások, iskolapszichológusok, családsegítők, stb.

Összesen 183 szakember jelentkezését fogadtuk 156 intézményből, és talán többen is lettek volna, ha nem fogytunk volna ki egyes anyagokból a végére. Állami, egyházi és alapítványi iskolákból is csatlakoztak, az ország minden pontjáról, általános és középiskolákból, illetve más, pl. gyermekjóléti intézményekből.

Egy általános iskolai tanártól kaptuk:
"Tetszett a nagyoknak a film, amit be tudtunk építeni a médiás projektbe, a hetedikeseknél a nyelvi sokszínűség volt a téma, és az osztályfőnökök használták a segédletet; az ötödikeseknél elkészítettük a kezek erdejét, és az iszlám kapcsán jött elő a sokszínűség. A dökösökkel papírrepülőket hajtogattunk a szóróanyagokból, és zenére dobáltuk őket az ablakból. Elkészült 17 képregény.
A tanodában komplett érzékenyítő órákat tartottam. Használtam a filmet, pár ötletet a könyvből, de leginkább a témát drámázáshoz, képelemzési feladatokhoz."

Reméljük, hogy anyagaink máshol is hozzájárultak ahhoz, hogy érdekes és hasznos programokkal gazdagodjon az iskolásokkal dolgozók eszköztára. A programot ezentúl minden évben szeretnénk meghirdetni, és célunk, hogy egyre több pedagógus csatlakozzon, illetve (részben velük együttműködve) egyre jobb anyagokat tudjunk biztosítani számukra. Ezért még a héten visszajelzést fogunk kérni egy kérdőívben, hogy a csatlakozók ötletei, tapasztalatai és kritikái alapján fejleszthessük a munkánkat. 

Örülnénk, ha a csatlakozók megosztható képeket is küldenének nekünk az Iskolai Sokszínűség Hetére szervezett programokról. Ezeket az info@sokszinusegoktatas.hu emailcímen, vagy a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport Facebook-oldalán, üzenetben várjuk.

(A fenti képen a Pestújhelyi Általános Iskola 5. osztályának alkotása látható, a lenti fotó pediga a MOA Magán Általános Iskola Színes Szerdáján készült.)