Hintalovon a gyerekjogokért | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Hintalovon a gyerekjogokért

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Azért dolgoznak, hogy a felnőttek az élet minden területén vegyék figyelembe a gyerekek jogait, érdekeit, szempontjait, s hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, jó legyen itt gyereknek lenni. Azért dolgoznak, hogy a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok, az egész társadalom még jobban odafigyeljen a gyerekekre. Azt szeretnék tudatosítani, hogy mennyire fontos és meghatározó a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít.

Az alapítványt dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatója hozta létre 2015-ben. A munkát olyan szakemberek segítik, akik hosszú évek óta dolgoznak gyerekekkel, és sikeresen alkalmazzák az alapítvány által képviselt gyermekjogi megközelítést.

A Hintalovon munkájának kiemelt területei:

  • a gyerekek erőszaktól való védelme

  • a gyerekek joga az oktatáshoz

  • a gyerekek joga a részvételhez minden őket érintő, rájuk vonatkozó ügyben (gyerekparticipáció)

Az alapítvány programjai:

  • szexuális edukáció a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzéséért és az egészséges fejlődésért (Yelon);

  • az ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosító Gyermekjogi Pro Bono Központ;

  • a középiskolások gyermekjogi ismereteit fejlesztő és hatékony részvételét támogató Gyermekjogi Követ Program.

Az alapítvány minden évben kiadja az éves Gyermekjogi jelentést, amiben bemutatja a gyermekjogok magyarországi helyzetét.

Képzéseik, előadásaik, cikkeik, tanulmányaik sokféle témában szolgálhatnak segítségül minden szakembernek, szülőnek, illetve a gyerekek sorsa iránt elkötelezett felnőttnek.

 

Forrás és további információk: https://hintalovon.hu