"Uccu neki, ismerjük meg egymást!" | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

"Uccu neki, ismerjük meg egymást!"

Az Uccu Roma Informális Alapítvány küldetése, hogy lehetőségeket teremtsen a roma és nem roma fiatalok közti párbeszédre. Céljuk, hogy csökkentsék a társadalomban a romákkal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket, hogy egy befogadóbb és nyitottabb világban élhessünk.

Programjuk kiindulópontja az a gondolat, hogy az elfogadás hiánya leggyakrabban az ismeretek hiányából ered. Magyarországon a cigányellenes emberek jelentős része nem is igazán ismeri azokat, akiket elutasít.

Interaktív foglalkozások

Az Uccu általános és középiskolás diákoknak teremt lehetőséget a találkozásra és a beszélgetésre roma fiatalokkal. Az önkéntes oktatóstáb a foglalkozások során arra törekszik, hogy a diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás és a külvilág iránt.

A következő foglalkozásokat kínálják - iskolai közösségeknek, akiknek fontos, hogy szó essen cigányságról, az elfogadás és az együttélés fontosságáról, illetve pedagógusoknak, akik érzékenyítő, készségfejlesztő programokat keresnek diákjaik számára:

  • Roma identitás: Célja, a roma társadalom sokszínűségének bemutatása, a cigánysággal kapcsolatos sztereotip és általános gondolkodás megváltoztatása. A 90 perces foglalkozás az interaktivitás jegyében, játékos elemekkel teremt lehetőséget a diákoknak arra, hogy a foglalkozásokat vezető moderátorokkal személyes tapasztalataikról és gondolataikról egyaránt beszélgessenek. (Általános iskolásoknak és középiskolásoknak is ajánlott.)

  • Roma identitás képekben: A középiskolásoknak ajánlott foglalkozás egy fotókiállításon keresztül mutatja be hétköznapi cigány családok életét. A kiállítás képei a foglalkozást követően az iskolában maradnak, annak érdekében, hogy minél több diákhoz eljussanak.

  • Dilemma Café: A foglalkozás keretében a roma társadalmat érintő fontos kérdésekről beszélgetnek. A beszélgetések egy-egy témáról kis csoportokban folynak, az Uccu önkéntesek moderálásával. Ez a modul lehetőséget teremt a diákoknak arra, hogy a gondolataikat megfogalmazhassák, megismerhessék egymás véleményét, s akár vitatkozhassanak.

  • Vásári foglalkozás: Az interaktív foglalkozás során a diákok állomásról állomásra haladva ismerkedhetnek meg a cigány kultúrával. Mindebben az Uccu önkéntesei segítenek nekik. Az akár több órásra is tervezhető foglalkozás lehetőséget teremt nagyobb diákcsoport bevonására.

  • Nyolcadik kerületi séta: A séta kiemelt célja, hogy a diákokat kiemelve az iskola falai közül, hétköznapi valójába mutassa be nekik a kerület roma vonatkozású érdekességeit és látnivalóit. A személyes hangvételű sétát az alapítvány roma származású önkéntesei vezetik, akik szívesen válaszolnak a diákok felmerülő kérdéseire.

Kedvcsinálóként kiemelten ajánljuk az alapítvány egyik bemutatkozó kisfilmjét.

Forrás és további információk: http://www.uccualapitvany.hu