Gyerekjogokról játékosan - fogyatékkal élő és ép gyerekeknek | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Gyerekjogokról játékosan - fogyatékkal élő és ép gyerekeknek

A MONDO egy komplex program, amelynek célja a fogyatékkal élő és ép gyerekek jogtudatosítása.

A program története egy kártyajátékkal indult, amit eredetileg fogyatékossággal élő, intézetekben élő gyerekek számára fejlesztett ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a sérült gyermekeket nevelő Csillagház Általános Iskola. (A TASZ-t talán  keveseknek kell bemutatni: a szervezet azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. A Csillagház Általános Iskola pedig halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott gyerekeknek nyújt oktatást-nevelést és fejlesztést.) A fogyatékos személyek ugyanis kiszolgáltatottabbak lehetnek a fizikai és lelki bántalmazásnak, illetve annak, hogy korlátozzák jogaikat és nem engedik őket dönteni életük alapvető kérdéseiben, például abban, hogy családot alapítanak-e. Gyakran kerülnek felnőttként intézetbe, melyet soha nem hagyhatnak el, hogy a többséghez hasonló életet élhessenek. Az érintettek többnyire képtelenek megvédeni magukat bizonyos veszély-, és konfliktushelyzetekben. Ennek részben az az oka, hogy soha nem tanulták meg, mit tehetnek. Az iskolában még tanulhatnak erről. A nekik szóló kártyajáték koncepciójának kialakításakor viszont egyértelművé vált, hogy bizonyos helyzetek felismerése minden gyerek számára esszenciális, azért, hogy felismerjék, ha jogsérelem éri őket. és meg tudják magukat védeni ezekben a szituációkban.

A TASZ és a Csillagház Általános Iskola a különféle intézményeknek és iskoláknak pedagógiai workshopot is kínál.

A projekt összefoglaló videója itt található.

A kártyákat komplett szülői és pedagógiai segédanyag egészíti ki, amely innen tölthető le.

A kártya webshop linkje.

Ám a MONDO nemcsak egy kártyajáték: a játékra épült a Csodálatos Zoli robot című színdarab is, amit Végh Zsolt rendezett,, főszereplője pedig Kálmánchelyi Zoltán. Az utaztatható, 45 perces előadás egy kis robotról szól, amelynek nem működik a beszédchipje, ezért különféle helyzetekbe kerül (ahol sokszor sérülnek a jogai). Az interaktív darab után egy kis beszélgetést is tart a TASZ és a Csillagház a gyerekeknek. Az előadást minél több helyre szeretnék elvinni, minél több gyereknek, pedagógusnak és szülőnek be szeretnék mutatni. Teaser.

Ezen kívül készült egy - a kártyajátékra és az előadásra épülő - interaktív animáció is, ami a BOOKR Kids Mesetárából ingyen letölthető.

A MONDO-ról minden információ megtalálható a program honlapján.