inspiráció

Megbélyegző szavak - itt kezdődik az erőszak

Tanuljuk meg és tanítsuk a kirekesztő szavak elleni felszólalást!

Ha valaki fröcsögve gyalázkodik, szólaljunk fel. Ha valaki lazán bedob egy rasszista viccet, mintha mi sem lenne természetesebb, szólaljunk fel. Ha az iskola vezetősége azt hirdeti, hogy az intézmény gyalázkodás-mentes és befogadó övezet, de mégsem szónak semmit, ha valaki “kurvának” vagy “buzinak” nevez valakit a folyosón, az üzenet elveszett. Márpedig a megbélyegző szavak mindennapi kommunikációnkba való beépülése káros a közösségre és az egyénre is. Tegyünk azért, hogy a közösség ne hagyja szó nélkül a kirekesztést. 

Beszéljünk az előbújásról!

Október 11. az előbújás napja. Aznap azoknak a bátorságát ünnepeljük, akik félelmeikkel megbirkózva felvállalják környezetük előtt identitásukat, és azokat bátorítjuk, biztatjuk, akik még nem érzik késznek magukat erre a lépésre, ám vágynak rá, tervezgetik, tépelődnek rajta. De üdvözöljük azokat a szülőket is, akik - bármekkora sokként érte őket a hír - értékelik és mindenben támogatják coming outoló gyereküket, a tanárokat, akik kiállnak LMBTQI diákjaiklért, s a barátokat, haverokat, ismerősöket, munkatársakat, akik mellett fel tudja vállalni magát egy régóta vívódó fiatal. Ezen kívül a jogegyenlőség fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és arra a célra, hogy az előbújás ne jelentsen senki számára veszélyt vagy hátrányt.

 

Segítség, a gyerekemet bullyinggal vádolják

A szülők és gondviselők számára igen nehéz és fájdalmas megtudni, ha a gyerekük valamilyen iskolai zaklatási ügybe keveredett - erre vonatkozóan már korábban összeszedtünk pár jótanácsot. Talán még bonyolultabb a dolog, ha a gyerek nem áldozat, hanem ő az, akit bullyinggal vádolnak. 

Élő Könyvtár - módszer, program és közösség

Az Élő Könyvtár több, mint módszer. Egy közösség - olyan emberek közössége, akik vállalják, hogy átadják önmagukat és történetüket mindenkinek, aki nyitott és érdeklődő, mindenkinek, aki kész arra, hogy mindenféle előítéletet hátrahagyva az egyedi emberrel találkozzon a sztereotípiák helyett.

3 játék a társadalmi tudatosságért és érzékenységért

Szociopoly & Kinek az útján? & MONDO

Két érzékenyítő  és egy jogtudatosító játékot ajánlunk - előbbiekkel tapasztalatot szerezhetünk a szegénységben élő illetve az LMBTQI emberek magyarországi helyzetéről, utóbbi pedig arra ösztönöz, hogy tudatosítsuk saját jogainkat, akárhol, akármilyen képességekkel, akármilyen helyzetben tanulunk, dolgozunk, élünk.

A sokszínűség megértése: mit tehet a szülő?

Nem vitathatjuk, hogy Magyarország lakossága sokszínű. Ez a sokszínűség megnyilvánul rasszban, etnikumokban, szocioökonómiai státuszban, nemekben, szexuális irányultságon, iskolázottságban, kognitív, szociális, fizikai képességekben, vallásban, nemzetiségben, anyanyelvben. Speciális esetektől eltekintve a legtöbb iskola sem mentes a sokszínűségtől.

Mi lehet a szülők szerepe abban, hogy segítsék a gyerekeiket a sokszínűség megismerésében - annak érdekében, hogy később is nyitottan és elfogadóan éljenek együtt más emberekkel?

Feliratkozás RSS - inspiráció csatornájára